ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ
Η παρουσία παρασίτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Ασθένειες όπως η λεπτοσπείρωση που μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων των τρωκτικών, οι δυσεντερίες που μεταφέρονται με την οικιακή μύγα και το αλλεργικό άσθμα που συνδέεται με την παρουσία κατσαριδών και ακαρέων, κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρους με προσβολές.
Οικιακοί Χώροι
Οι οικιακοί χώροι παρουσιάζουν συχνά προβλήματα με παράσιτα. Η αντιμετώπισή τους πραγματοποιείται ολοκληρωμένα. Εξαντλούνται αρχικά όλοι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης πριν την εφαρμογή βιοκτόνων σκευασμάτων. Επιπλέον, λαμβάνονται όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των ενοίκων.
Επομένως η καταπολέμηση παρασίτων με απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας. Οι απολυμάνσεις αναφέρονται στις μεθόδους καταπολέμησης μικροβίων, οι απεντομώσεις στον έλεγχο εντομολογικών εχθρών και οι μυοκτονίες στην αντιμετώπιση προσβολών από τρωκτικά.
Οι απολυμάνσεις, οι απεντομώσεις και οι μυοκτονίες πραγματοποιούνται συχνά με βιολογικές μεθόδους. Παραδείγματα αποτελούν η τοποθέτηση παγίδων, μηχανικών, φερομονικών ή με ελκυστικά τροφής, η εφαρμογή συστημάτων απώθησης και αποκλεισμού παρασίτων και η χρήση φυσικών υλικών καταπολέμησης, όπως φυτικά εκχυλίσματα.
Εταιρικοί Χώροι
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (F.A.O. Food and Agriculture Organization) το 30% της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας προσβολών από παράσιτα όπως έντομα, ακάρεα, μύκητες και τρωκτικά.
Ιδιαίτερα οι χώροι στους οποίους πραγματοποιείται επεξεργασία και διακίνηση τροφίμων και ευρύτερα προϊόντων προς ανθρώπινη κατανάλωση, χρειάζονται ειδική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση παρασίτων. Η GREENSERVICE αναπτύσσει σειρά εφαρμογών που ανταποκρίνονται στα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας αλλά και στις απαιτήσεις του ΕΦΕΤ, του ΕΟΦ και άλλων ελεγκτικών φορέων.
Η GREENSERVICE εφαρμόζει συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, τα οποία στηρίζονται στην πρόληψη, παρακολούθηση και τελικά στον έλεγχο και περιλαμβάνουν:
α. Επιθεώρηση των χώρων.
β. Εισηγήσεις για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων ώστε να προστατεύονται από πιθανές προσβολές (ορθολογική διακίνηση των προϊόντων, καλός αερισμός των χώρων, ρύθμιση της υγρασίας και θερμοκρασίας, μείωση της ελκυστικότητας, μηχανικός αποκλεισμός, δημιουργία τόπων υποδοχής των νέων προϊόντων και έλεγχος).
γ. Σχεδιασμό του προγράμματος για την απεντόμωση και μυοκτονία από ειδικούς γεωπόνους με γνώση της τεχνολογίας τροφίμων και των προτύπων ασφαλείας που εφαρμόζουν οι χώροι.
δ. Σύνταξη φακέλου για την απεντόμωση και μυοκτονία με όλα τα αρχεία που αφορούν στην παρακολούθηση των εφαρμογών.
ε. Αναλύσεις των αποτελεσμάτων των εφαρμογών.